Monday, December 28, 2009

di SiNi LeGasi BerMulA.... part 2

0 comments
-2009-
tahun yg penuh kisah suka dan lara buat seluruh team kriket... permulaan tahun yg suram sbb
beberapa perubahan drastik dan masalah dlaman yg melanda...

--- sjak skola mewajibkan 1 org 1 sukan..fariz dan azhar trpksa mengundur diri dr team
kriket dn memilih utk mewakili skola dlam ragbi ats pilihan mereka sndiri...

---kehilgn ckgu Sahrul masih dirasa... krana bg kami x de ckgu yg capable utk duduk ats
post coach kriket .... x de cikgu kami ,kriket x leh bergerak bebas...

---safuan mengambil keputusan utk menarik diri dr pasukan kriket kerana melihat prospek
dirinye dlm bola sepak mmg cerah... trauma peristiwa berdarah smsa bermain kriket
berlawan INTERSABER tahun lps mgkin mnjd sbb lain dia berbuat demikian ..

mcmtu la lumrah kehidupan... x smua yg kite nk akn dpat... nmun sdikit pun x mlunturkn smgt dalam permainan kriket...

sampai 1 ketika itulah sinar yg dicari... cikgu SUHAIMIE nama diberi...kata org, 'yg patah tumbuh , hilang kan berganti' ...


cikgu suhaimie

x disgka byk perubahan yg ckgu buat...
-- byk latihan intensif yg diatur kt luar kt pdg btp( main tyme hujan ... feeling abis) , --
pdg dpan STAR batu arang( heee.. tahi anjing bersepah)
-- equipment kriket bertambah.... dan more quality
dlu- skola hnye ad 6 kayu pukul , bola training dan 2 bola match , wicket , glove dan sut wicket
keeper utk apis smua pnjam atas ihsan skola lain... nk mnx pnjam bkan sng....
huhu sdeyh btul..

skrg- smua lebih drpd ckup ditmbh dgn carpet kriket turve.... helmet ala-ala pua chu kg sbb
wrna kuning...dn sbgainye..
--perlawanan persahabatan dgn INTEGOMB. - perlawanan pertama kami bersama cikgu...
keseluruhannya- keputusan SERI dan gain valueable experience is the priority ...

thanx 2 cikgu sbb .... ats usaha kras ckgu akhirnye dpt mmbuahkan hasil yg x spe2 sgka ...

ketika itu sgala sperti hampir perfect.... latihan setiap ptg dan sepnjang hari klau hri cuti membina dn menmbah kekuatan kami mskipun amt memenatkan... perjmpaan setiap mlm slps maghrib slalu diadakn utk mengingatkn kwan2 yg leka... mghidupkan kmbli misi utk mmngi smua kejohann kriket ... kerjasama dan chemistry kami semakin padu... smgt berkobar-kobar utk kejohanan kriket sbp thun nh.... triumph will be ours!

namun...bukan smua momen kita dihiasi dgn kegmbiraan... kdgkala kerap diselangi dgan kesedihan dan kekecewaan...

-------------------------------------------------------------------------
ingt lagi kes busung dgn cikgu pijan? 5 org budak kriket( syahe , busung , alip, udin, botak ) kne berdiri lame.... ( sbab nyer korg tahu kan...) .dikusutkan lg dgn ummi saadah tyme tuh yg x sdh memrli syahe.... mase nh mmg getir dan kritikal.... syahe dan busung mgkin kne digntung drpd permainan kriket serta merta....aaaAAH!

malam tuh perjmpaan trgmpar berlaku.... suram dan sunyi mlm tuh... xde lg lwak atau glak ketawa mcm pertemuan sblumnye....tnpe mnunggu busung brkata,' aku nk mnx maaf kt semua team nih , mgkin aku ngn syahe x dpt main untk sbp nh... ' x de prasaan lain cume sutebak dan air mata mula bergenang di matenye.... rakan yg lain mula menitipkn air mata buat yg x disgka-sgka... MUADZ ade mlam tu mnjadi saksi ... ' mne boleh cmni... diorg ni best man yg kt ad dlam team nh, team nih dh xde meaning dh ' kata apis sebak.... ' x pe jgan risau korg bleh, korg bleh'... jawab syahe tersedu-sedan... ' korg ingt lg dlu , kite nh team hingusan dan x tahu pape...
slalu kne gelak , kne hina ngn pasukan lwan,' tambah syahe.... ' x kn korg nk give up ble mne skrg ni kite dlm top perform nih....'

---------------------------------------------
Ya ALLAH, sebegini rupa KAu Uji kami , sesungguhnya hnye kau yg mengetahui mne yg hak dan yg batil ... mlm itu semua sifat kelakian terpaksa dikorbankan dek kerana tewas dgn kesedihan dan tangisan yg berpunca drpd masalah tersebut...

belum lagi keadaan reda dan tenang drpd desas-sesus... 1 pristiwa pahit berlaku apabla
seorg ahli pasukan kriket, udin dikejarkan ke hospital krana kecederaan pad bhgian mata- alamat ini mnatijahkan pasukan kriket kehilgn seorg lg ahli.... dan berkurg kpd 13 ( syahe trpaksa dikecualikan atas paksaan pengetua last minutes ... cikgu x de pilihan lain lg...)

penyertaan memerlukan 15 org .... x de cara lain melainkan merekrut 2 org pelapis kriket...
mujurlah ade diorg.... biarpun pada dasarnye team kriket x lg lgkap seperti dlu.... kami yakin pada diri kami that NOTHING IS IMPOSSIBLE! - its time 4 us to ROAR

nama team kriket sudah ditukar -the RAPTOR -to symbolise our legacy and strength... go go RApToR!


jersi RAPTOR

--------------------LINE_UP team RAPTOR-----------------
batsman: busung , apis , ikmal , botak(C) , ajaq , bob , ajin , alip , ater , faiz ,adha , dan pejal
bowler : botak , ajin( malinjin) , adha , alip dan pejal
wicket keeper: apis
extras: acai , basyir , izzuddin


mmgang misi mergkul kejuaraan!



cabaran pertama: kejohanan kriket sbp ....SMAP KAJANG
kehadiran kami dilihat sbg team underdog... but a mistake if they underestimate our team...

perlawanan pertama: RAPTOR vs KUSESS mng 78-34 in 10 overs

highlight: Raptor mula mnunjukkan taring.... busung mudah melakukan boundary....
bob,ikmal ,botak dan ajaq tidak kurg nye...
ajin menjtuhkan 3 wicket... 2 wicket dijatuhkan scara berturut-turut... dahsyat abis...
macha menjatuhkan dua wicket....
1 catch dilakukan ater utk mematikan 1 batsman....
one step closer 2 semi-final...


bob dan busung bergaya... bila raptor... bila raptor masuk padang....

perlawanan kedua: RAPTOR vs SEMASHUR tws 45-46
highlight: Raptor bermula gugup sbb mgkin cuak yg melampau.... sbb SEMASHUR merupakan
1 pasukan yg mewakili daerah Hulu selangor....
namun... Satu game yg terbaik.... sbb fielding kite kebal habis dan bbrape boundary
dpt dielakkan( boundary sumbg 4 dan 6 mata ikut sejauh mne distance bola tuh
pergi...)
bak kate empire- mcm2 gaya sukan ade tyme fielding... bola sepak ade... bola tampar
ade....
kkecewaan di tgh jalan .... namun msih ade harapan ke semi sbb Raptor di kedudukan
1st runner- up dlm grouping....

cuak dlm situasi genting melawan SEMASHUR

kata org melayu, yg bulat x dtg bergolek , yg pipih x dtg melayang... atas budi bicara dan perbicngan para empire pada jam 10 malam .... nama SEPINTAR diangkat utk menjdi top 4 dlam kejohanan tersebut... saingan terdkat... INTEGOM terpaksa menerima hakikat bhawa perjalanan mereka
terhenti smpai di sini....

buat pertama kalinya RAPTOR melgkah ke separuh akhir... dan lawan kami ...INTESABER...
menanti sebgai seteru.... (malam tuh x blik skola n trpksa brmlm kt kajang... sbb esok pg ialah perlawanan penentuan)

semi-final: RAPTOR vs INTERSABER mng 198-183

highlight: the best and dramatic game.... intersaber liat utk ditundukkan tp trpksa akur
dgan kekuatan RAPTOR...
fielding dan bowling menjadi walaupun sedikit kecelaruan...
kemnngan membuktikan RAPTOR layak utk layak ke final...

final : RAPTOR vs SAS tws 77-78

highlight: perlawanan final yang mencuit hati....
sbb kedua-dua team layak utk memasuki kejohanan kriket peringkat KEBGSAAN
sperti friendly match.... memngi pingat dan tiket ke kbgsaan mlupakan sesuatu yg
membggakan...


pingat yg dimenangi

dengan itu , RAPTOR melayakkan diri ke peringkat kebgsaan.... huhu.. gembira bkan kepalng
kejayaan yg x de spe penah sgka.... namun kata cikgu ,' perjuangan kita masih ada....
kebgsaan sdang menunggu! ..... namun cabaran yg mendtg x semudah yg disgka.... persiapan
rapi mesti dibuat sgera... tnggal 1 bulan je....

----kelainan---
---- membeli dan memnjam kayu pemukul baru .... ( disebabkan x ckup duit , ajaq dan rkan yg lain sggup berkorban wang utk membelinya, thanx guyz ..terharu giler...)
---- udin is back joining the team.... memperkuatkan barisan batsman...
---- skill bowling diperkemaskan .... macha dan ajin dh pandai wat bola 'swinger'...
botak and pejal ttp mntap dgn ' pace baller ' ...alip mencuba menbuat kelainan dgn' spinner'
--- cikgu faizul dipggil utk menjadi coach kami utk ke kbgsaan...

disebabkan kebgsaan sme tarikh dgn kejohanan kriket gombak.... kami trpksa mngorbankn kejohanan tersebut dan memberi peluang kpd pelapis kriket utk beraksi dan mencari pengalaman... x dilupakan bbrape pemain senior menyertai team tersebut... hai melepas lg...


walaupun pelapis RAPTOR x dpt g jauh dlm kejohanan nh... sekrg-krgnye
experience yg x ternilai diperoleh.

biarpun terlepas kejohanan daerah buat kali terakhir , kebgsaan yg mendtg akan menjdi platform RAPTOR utk beraksi....
cabaran terakhir : kejohanan kriket piala Tun Hamzah ( kebgsaan)

kehadiran kami sebagai team SBPI pertama yg mmgang rank selaku naib johan zon tengah mmg memeranjat dan x disgka.... bertandang selaku kump. yg kurg berpengalamn di peringkat kbgsaan yg berlgsung selama 5 hari.... wlaupun cabaran sukar mennti... we shall take risk whatever it takes!



........................ sepintar... semarak namamu..................latihan hardcore punye..........

perlawanan pertama : RAPTOR vs SMESH tewas 83-84

perlawanan kedua : RAPTOR vs SEMOJI tewas 103-124

kekalahan yg dialami di peringkat kebgsaan , membuka mata kami bahawa cabaran ini x termampu lg utk dipikul dek kerana byk lagi kekurgn yg harus diperbaiki.... smua perancgn kami di sni kebnyakan tidak menjadi....
-------------------------------------------------------------------------------
perjalanan kami sudah smpai ke penghujung.... mgkin spm yg semakin hampir mmbelenggu kami di SMAP Kajang sbb mnggalkan waktu belajar dan koje skola yg bapak banyak...huhu...

kami berkumpul dan botak memulakan bicara, ' perjuangan kita dalam kriket dah berakhir ..,
spanjang 3 tahun kita sepasukan , byak kenangan dan kejayaan yg kte peroleh... aku bgga dgan korg...' busung menyambung, 'lpas nh kite nk spm... mgkin keje kite lpas nh kite kne develop generasi muda kite...semoga kita kuar SEPINTAR nanti , ade yg mewarisi sports nh....dan kriket x kn hilg taring kt SEPINTAR nh... haha, ' .....


begitu lah al-kisah yg ku garap dari a sampai z , ( mgkin yg aku trlpas cerita , sori ek)
perkongsian ni ade byak kenangan dan bermakna sbb dari sni kami belajar byak erti kehidupan selain dok asrama dgan PHALANxs....

------------------credits--------------------
seribu pghargaan kpd 2 cikgu kriket.... to botak - kapten yg aku snjung sbb 3 tahun pimpin team hgga dpat mngecapi byk kejayaan...dan membntu utk dokumentari kriket nh...
to busung - tulang blakang RAPTOR ... thanx bro! ..to all the team kriket dr f3-f5 ..... ahli
kelab kriket yg berjaya thun nh --- dpt no 2 klab terbaik----
lastly.... member phalanx of legendz yg slalu sopport dan doakan kejayaan kami ...
terima kasih semua.... aku terharu sesngat...!

sbelum berundur...aku bingkiskn sdikit gmbar utk titipan bersama... salam kriket dan salam PHALANX!


-------------kapten botak----------------tyme jamuan di nelayan--------------dalam kenangan----------------------



----------------time lawan KUSESS-----------------dinner tyme kbgsaan-------------


AKHIRNYA SEMPURNA!

Sunday, December 27, 2009

di SiNi LeGasi BerMulA.... part 1

0 comments
'Sekolah memerlukan team kriket ..... utk berhadapan kejohanan daerah dn sbp'..tgas PK Koko...
berdiri ckgu sahrul dgan sukarela dan bersedia utk mggalas tugas sbg coach utk team itu dan berkata, ' berikn masa utk saya develop pasukan tersebut dan saya yakin pasukan ini akan menjuarai kejohanan tersebut'

pertghan Feb 2007 di sini sgalanya bermula.... skumpulan pelajar tingktn 3 ktika itu yang sdg
brmain hoki dipggil cikgu sahrul & ditrgkan tntg suatu permainan yg x prnah wujud lg kt SEPINTAR...

'ckgu nk ajar ape kt kami...' tnya faris a.k.a busung...
' haha cikgu nk tnjuk stu sport ...tahu kriket?' jawab ckgu...


' kriket... ala -ala baseball 2 ye cikgu... pastu bling bola kt tiang cacak 3
.... klau kne, pemukul tu mati ye...? tanya izzuwan a.k.a botak...

cikgu mengangguk ....' kriket bnda simple je , kamu smua psti bleh... plajar SEPINTAR kn cepat
belajar.... ' ajuk cikgu smbil tersenyum....

bermula detik itu.... wujud 1 odisi adventur utk menuju kearah memenangi kejuaraan...

team pd wktu itu dianggotai oleh botak(C) , busung , ajin , ikmal , syukok , bob , faizzuddin , fariz ,acai , harith , alif , syahe , udin , macha , ater , apis.....
mskipun pasukan hnya setahun jagung...
berbekalkn smngat mmbara dan latihan selama 2 minggu je srta pengetahuan , harapan tinggi membawa pingat pulang ke sekolah....

cabaran pertama: kejohanan kriket daerah gombak
cabaran kedua : kejohanan kriket SBP

Ada orang kata.... cikgu yang terbaik adalah daripada pengalaman... tahun pertama bermain seperti byk lg yg perlu belajar.... teknik - kemahiran -tektikal ... dan yg paling penting-
work as 1 team ...haha....( thanks 2 sirajuddin - the one who teach us instant technic b4 game against SMS Selangor) .

kekalahan demi kekalahan x memutuskan harapan , bahkan menyemarakkan azam ' tunggu lah .... korang pulak lauk tahun depan.... '

sorak semangat seblum berlawan

2008- JAnuAri( sblum f4 baru masuk)

segala-galanya berubah.... latihan yg cukup dan semangat membara akan menjanjikan sesuatu kelainan... 'azam tahun ni kita msti bwak pingat' tgas capt botak...' YAh' sorak ahli pasukan yg lain.... tahun nh ..lebih tersusun dan lebih mengancam...
perubahan:
- jika dulu busung selalu L.B.W ( late before wicket) skrang.... antara batsman yg mnjadi
sndaran team utk mengumpul mata.
-chemistry antara kami smakin kuat.... teamwork is EVERYTHING!
-merekrut 2 pemain baru- pejal(f2) dan carpang(f1)

special about the team:
- bob dan alif adalah lefthanded player... pasti akn mengelirukn pemain lain dan mencorak
game tersebut.
-diperkuatkan oleh fariz dan ater- teammate yg terlaju kt dalam pasukan - ketgkasan dlm
mengejar bola dan mengelakkan daripada boundary begitu digeruni oleh pihak lawan...
-syahe , botak , busung , ikmal , bob.... taico batsman yg x gerun sbrg bola yg dtg....
-adha dan pejal( f1)- bowler yg selalu mnggegar wicket...


cabaran: kejohanan kriket daerah gombak

SEPINTAR vs SMKBTP - mng 132 berbalas 64
highlight: ikmal penyumbang mata terbyk dlam game tuh.. .
bob dan syahir pukul bola smpai ke luar pagar sekolah
.... senang citer bola hilang....

SEPINTAR vs SMK Selayang Baru -tws 78-79
highlight: tewas sipi tapi cabaran sbnar berlawan dgn pasukan ni...
perlawanan yg begitu sengit...
biarpun kalah , buat pertama kalinya- x disgka SEPINTAR layak ke separuh akhir...

semi-final- SEPINTAR vs SMK GOMBAK SETIA : tws 121- 74
highlight: berlawan dgn team yg hampir perfect kesemuanya .... memiliki batsman yg hebat ,
bowler yg laju dan fielding yg cekap....
kami ditundukkan dgn begitu mudah..... memburu juara x kesmpaian....

PENENTUAN TMPAT KE-3 dan KE-4 - SEPINTAR vs SMK Taman Selayang: mng 88-87
highlight: perlawanan terbaik kami....
rekod bersih mematikan semua batsman lawan dgn wicket sblum 20 over...

kejohanan berakhir dan meletakkan kami di tmpat ke-3 dlam daerah gombak...
hasrat cikgu Sahrul akhirnya tercapai.... berita gembira itu trus dihngatkn lg dgn ikmal yg
menjadi batsman terbaik gombak ketika itu... x ketingglan ... botak,ikmal dan syahe layak
utk mewakili gmbak dalm kejohanan MSSS.... Cayalah SEPINTAR....



pingat gangsa yg dimenangi


cabaran kedua: kejohanan kriket SBP...

kejohanan seterusnya adalah lbih mencabar , tetapi pencapaian yg telah dicipta cukup utk menjd pengukur bg sumber kekuatan pasukan....
kali ni ..kehadiran rakan f4 baru- Razzaq (bekas pemain baseball) , pecey ( bkas pemain softball)
memperkuatkan team tersebut....

perlawanan pertama- SEPINTAR vs SAS tws 43-42
highlight: perlawanan yg sukar.... membls dendam tidak menjadi...
kekalahan yg sukar sperti badi yg melanda jikalau berjumpa pasukan sekolah elit

perlawanan kedua - SEPINTAR vs INTESABER mng 184-132
highlight: buat pertama kalinye.... SEPINTAR menang dalam game di pringkat SBP....
namun begitu , dlm perlawanan tersebut mmperlihatkan pelbgai kelemahan dan
mndpt kritikan drpd empire...

namun.... ape yg paling menyedihkan... team kriket kehilangan coachnya -ckgu Sahrul
permata yg sukar dicari ini akan selalu diingati kerana mmperkenalkn kriket dn membawa nama sekolah ke persada daerah..... kehilgnnya amat ditangisi... namun perjuangan mesti diteruskan....




bakal bersambung....part 2

Tuesday, December 22, 2009

tontonan UMUM...

0 comments
video

kepada rakan rakan yg ku sayangi!
tonton la saat saat kita masih di bgku persekolahan...
hayati jalan cerita dan rona seloka yg tlah diukir...
khusus 4 u all!


Monday, December 28, 2009

di SiNi LeGasi BerMulA.... part 2

-2009-
tahun yg penuh kisah suka dan lara buat seluruh team kriket... permulaan tahun yg suram sbb
beberapa perubahan drastik dan masalah dlaman yg melanda...

--- sjak skola mewajibkan 1 org 1 sukan..fariz dan azhar trpksa mengundur diri dr team
kriket dn memilih utk mewakili skola dlam ragbi ats pilihan mereka sndiri...

---kehilgn ckgu Sahrul masih dirasa... krana bg kami x de ckgu yg capable utk duduk ats
post coach kriket .... x de cikgu kami ,kriket x leh bergerak bebas...

---safuan mengambil keputusan utk menarik diri dr pasukan kriket kerana melihat prospek
dirinye dlm bola sepak mmg cerah... trauma peristiwa berdarah smsa bermain kriket
berlawan INTERSABER tahun lps mgkin mnjd sbb lain dia berbuat demikian ..

mcmtu la lumrah kehidupan... x smua yg kite nk akn dpat... nmun sdikit pun x mlunturkn smgt dalam permainan kriket...

sampai 1 ketika itulah sinar yg dicari... cikgu SUHAIMIE nama diberi...kata org, 'yg patah tumbuh , hilang kan berganti' ...


cikgu suhaimie

x disgka byk perubahan yg ckgu buat...
-- byk latihan intensif yg diatur kt luar kt pdg btp( main tyme hujan ... feeling abis) , --
pdg dpan STAR batu arang( heee.. tahi anjing bersepah)
-- equipment kriket bertambah.... dan more quality
dlu- skola hnye ad 6 kayu pukul , bola training dan 2 bola match , wicket , glove dan sut wicket
keeper utk apis smua pnjam atas ihsan skola lain... nk mnx pnjam bkan sng....
huhu sdeyh btul..

skrg- smua lebih drpd ckup ditmbh dgn carpet kriket turve.... helmet ala-ala pua chu kg sbb
wrna kuning...dn sbgainye..
--perlawanan persahabatan dgn INTEGOMB. - perlawanan pertama kami bersama cikgu...
keseluruhannya- keputusan SERI dan gain valueable experience is the priority ...

thanx 2 cikgu sbb .... ats usaha kras ckgu akhirnye dpt mmbuahkan hasil yg x spe2 sgka ...

ketika itu sgala sperti hampir perfect.... latihan setiap ptg dan sepnjang hari klau hri cuti membina dn menmbah kekuatan kami mskipun amt memenatkan... perjmpaan setiap mlm slps maghrib slalu diadakn utk mengingatkn kwan2 yg leka... mghidupkan kmbli misi utk mmngi smua kejohann kriket ... kerjasama dan chemistry kami semakin padu... smgt berkobar-kobar utk kejohanan kriket sbp thun nh.... triumph will be ours!

namun...bukan smua momen kita dihiasi dgn kegmbiraan... kdgkala kerap diselangi dgan kesedihan dan kekecewaan...

-------------------------------------------------------------------------
ingt lagi kes busung dgn cikgu pijan? 5 org budak kriket( syahe , busung , alip, udin, botak ) kne berdiri lame.... ( sbab nyer korg tahu kan...) .dikusutkan lg dgn ummi saadah tyme tuh yg x sdh memrli syahe.... mase nh mmg getir dan kritikal.... syahe dan busung mgkin kne digntung drpd permainan kriket serta merta....aaaAAH!

malam tuh perjmpaan trgmpar berlaku.... suram dan sunyi mlm tuh... xde lg lwak atau glak ketawa mcm pertemuan sblumnye....tnpe mnunggu busung brkata,' aku nk mnx maaf kt semua team nih , mgkin aku ngn syahe x dpt main untk sbp nh... ' x de prasaan lain cume sutebak dan air mata mula bergenang di matenye.... rakan yg lain mula menitipkn air mata buat yg x disgka-sgka... MUADZ ade mlam tu mnjadi saksi ... ' mne boleh cmni... diorg ni best man yg kt ad dlam team nh, team nih dh xde meaning dh ' kata apis sebak.... ' x pe jgan risau korg bleh, korg bleh'... jawab syahe tersedu-sedan... ' korg ingt lg dlu , kite nh team hingusan dan x tahu pape...
slalu kne gelak , kne hina ngn pasukan lwan,' tambah syahe.... ' x kn korg nk give up ble mne skrg ni kite dlm top perform nih....'

---------------------------------------------
Ya ALLAH, sebegini rupa KAu Uji kami , sesungguhnya hnye kau yg mengetahui mne yg hak dan yg batil ... mlm itu semua sifat kelakian terpaksa dikorbankan dek kerana tewas dgn kesedihan dan tangisan yg berpunca drpd masalah tersebut...

belum lagi keadaan reda dan tenang drpd desas-sesus... 1 pristiwa pahit berlaku apabla
seorg ahli pasukan kriket, udin dikejarkan ke hospital krana kecederaan pad bhgian mata- alamat ini mnatijahkan pasukan kriket kehilgn seorg lg ahli.... dan berkurg kpd 13 ( syahe trpaksa dikecualikan atas paksaan pengetua last minutes ... cikgu x de pilihan lain lg...)

penyertaan memerlukan 15 org .... x de cara lain melainkan merekrut 2 org pelapis kriket...
mujurlah ade diorg.... biarpun pada dasarnye team kriket x lg lgkap seperti dlu.... kami yakin pada diri kami that NOTHING IS IMPOSSIBLE! - its time 4 us to ROAR

nama team kriket sudah ditukar -the RAPTOR -to symbolise our legacy and strength... go go RApToR!


jersi RAPTOR

--------------------LINE_UP team RAPTOR-----------------
batsman: busung , apis , ikmal , botak(C) , ajaq , bob , ajin , alip , ater , faiz ,adha , dan pejal
bowler : botak , ajin( malinjin) , adha , alip dan pejal
wicket keeper: apis
extras: acai , basyir , izzuddin


mmgang misi mergkul kejuaraan!



cabaran pertama: kejohanan kriket sbp ....SMAP KAJANG
kehadiran kami dilihat sbg team underdog... but a mistake if they underestimate our team...

perlawanan pertama: RAPTOR vs KUSESS mng 78-34 in 10 overs

highlight: Raptor mula mnunjukkan taring.... busung mudah melakukan boundary....
bob,ikmal ,botak dan ajaq tidak kurg nye...
ajin menjtuhkan 3 wicket... 2 wicket dijatuhkan scara berturut-turut... dahsyat abis...
macha menjatuhkan dua wicket....
1 catch dilakukan ater utk mematikan 1 batsman....
one step closer 2 semi-final...


bob dan busung bergaya... bila raptor... bila raptor masuk padang....

perlawanan kedua: RAPTOR vs SEMASHUR tws 45-46
highlight: Raptor bermula gugup sbb mgkin cuak yg melampau.... sbb SEMASHUR merupakan
1 pasukan yg mewakili daerah Hulu selangor....
namun... Satu game yg terbaik.... sbb fielding kite kebal habis dan bbrape boundary
dpt dielakkan( boundary sumbg 4 dan 6 mata ikut sejauh mne distance bola tuh
pergi...)
bak kate empire- mcm2 gaya sukan ade tyme fielding... bola sepak ade... bola tampar
ade....
kkecewaan di tgh jalan .... namun msih ade harapan ke semi sbb Raptor di kedudukan
1st runner- up dlm grouping....

cuak dlm situasi genting melawan SEMASHUR

kata org melayu, yg bulat x dtg bergolek , yg pipih x dtg melayang... atas budi bicara dan perbicngan para empire pada jam 10 malam .... nama SEPINTAR diangkat utk menjdi top 4 dlam kejohanan tersebut... saingan terdkat... INTEGOM terpaksa menerima hakikat bhawa perjalanan mereka
terhenti smpai di sini....

buat pertama kalinya RAPTOR melgkah ke separuh akhir... dan lawan kami ...INTESABER...
menanti sebgai seteru.... (malam tuh x blik skola n trpksa brmlm kt kajang... sbb esok pg ialah perlawanan penentuan)

semi-final: RAPTOR vs INTERSABER mng 198-183

highlight: the best and dramatic game.... intersaber liat utk ditundukkan tp trpksa akur
dgan kekuatan RAPTOR...
fielding dan bowling menjadi walaupun sedikit kecelaruan...
kemnngan membuktikan RAPTOR layak utk layak ke final...

final : RAPTOR vs SAS tws 77-78

highlight: perlawanan final yang mencuit hati....
sbb kedua-dua team layak utk memasuki kejohanan kriket peringkat KEBGSAAN
sperti friendly match.... memngi pingat dan tiket ke kbgsaan mlupakan sesuatu yg
membggakan...


pingat yg dimenangi

dengan itu , RAPTOR melayakkan diri ke peringkat kebgsaan.... huhu.. gembira bkan kepalng
kejayaan yg x de spe penah sgka.... namun kata cikgu ,' perjuangan kita masih ada....
kebgsaan sdang menunggu! ..... namun cabaran yg mendtg x semudah yg disgka.... persiapan
rapi mesti dibuat sgera... tnggal 1 bulan je....

----kelainan---
---- membeli dan memnjam kayu pemukul baru .... ( disebabkan x ckup duit , ajaq dan rkan yg lain sggup berkorban wang utk membelinya, thanx guyz ..terharu giler...)
---- udin is back joining the team.... memperkuatkan barisan batsman...
---- skill bowling diperkemaskan .... macha dan ajin dh pandai wat bola 'swinger'...
botak and pejal ttp mntap dgn ' pace baller ' ...alip mencuba menbuat kelainan dgn' spinner'
--- cikgu faizul dipggil utk menjadi coach kami utk ke kbgsaan...

disebabkan kebgsaan sme tarikh dgn kejohanan kriket gombak.... kami trpksa mngorbankn kejohanan tersebut dan memberi peluang kpd pelapis kriket utk beraksi dan mencari pengalaman... x dilupakan bbrape pemain senior menyertai team tersebut... hai melepas lg...


walaupun pelapis RAPTOR x dpt g jauh dlm kejohanan nh... sekrg-krgnye
experience yg x ternilai diperoleh.

biarpun terlepas kejohanan daerah buat kali terakhir , kebgsaan yg mendtg akan menjdi platform RAPTOR utk beraksi....
cabaran terakhir : kejohanan kriket piala Tun Hamzah ( kebgsaan)

kehadiran kami sebagai team SBPI pertama yg mmgang rank selaku naib johan zon tengah mmg memeranjat dan x disgka.... bertandang selaku kump. yg kurg berpengalamn di peringkat kbgsaan yg berlgsung selama 5 hari.... wlaupun cabaran sukar mennti... we shall take risk whatever it takes!



........................ sepintar... semarak namamu..................latihan hardcore punye..........

perlawanan pertama : RAPTOR vs SMESH tewas 83-84

perlawanan kedua : RAPTOR vs SEMOJI tewas 103-124

kekalahan yg dialami di peringkat kebgsaan , membuka mata kami bahawa cabaran ini x termampu lg utk dipikul dek kerana byk lagi kekurgn yg harus diperbaiki.... smua perancgn kami di sni kebnyakan tidak menjadi....
-------------------------------------------------------------------------------
perjalanan kami sudah smpai ke penghujung.... mgkin spm yg semakin hampir mmbelenggu kami di SMAP Kajang sbb mnggalkan waktu belajar dan koje skola yg bapak banyak...huhu...

kami berkumpul dan botak memulakan bicara, ' perjuangan kita dalam kriket dah berakhir ..,
spanjang 3 tahun kita sepasukan , byak kenangan dan kejayaan yg kte peroleh... aku bgga dgan korg...' busung menyambung, 'lpas nh kite nk spm... mgkin keje kite lpas nh kite kne develop generasi muda kite...semoga kita kuar SEPINTAR nanti , ade yg mewarisi sports nh....dan kriket x kn hilg taring kt SEPINTAR nh... haha, ' .....


begitu lah al-kisah yg ku garap dari a sampai z , ( mgkin yg aku trlpas cerita , sori ek)
perkongsian ni ade byak kenangan dan bermakna sbb dari sni kami belajar byak erti kehidupan selain dok asrama dgan PHALANxs....

------------------credits--------------------
seribu pghargaan kpd 2 cikgu kriket.... to botak - kapten yg aku snjung sbb 3 tahun pimpin team hgga dpat mngecapi byk kejayaan...dan membntu utk dokumentari kriket nh...
to busung - tulang blakang RAPTOR ... thanx bro! ..to all the team kriket dr f3-f5 ..... ahli
kelab kriket yg berjaya thun nh --- dpt no 2 klab terbaik----
lastly.... member phalanx of legendz yg slalu sopport dan doakan kejayaan kami ...
terima kasih semua.... aku terharu sesngat...!

sbelum berundur...aku bingkiskn sdikit gmbar utk titipan bersama... salam kriket dan salam PHALANX!


-------------kapten botak----------------tyme jamuan di nelayan--------------dalam kenangan----------------------



----------------time lawan KUSESS-----------------dinner tyme kbgsaan-------------


AKHIRNYA SEMPURNA!

Sunday, December 27, 2009

di SiNi LeGasi BerMulA.... part 1

'Sekolah memerlukan team kriket ..... utk berhadapan kejohanan daerah dn sbp'..tgas PK Koko...
berdiri ckgu sahrul dgan sukarela dan bersedia utk mggalas tugas sbg coach utk team itu dan berkata, ' berikn masa utk saya develop pasukan tersebut dan saya yakin pasukan ini akan menjuarai kejohanan tersebut'

pertghan Feb 2007 di sini sgalanya bermula.... skumpulan pelajar tingktn 3 ktika itu yang sdg
brmain hoki dipggil cikgu sahrul & ditrgkan tntg suatu permainan yg x prnah wujud lg kt SEPINTAR...

'ckgu nk ajar ape kt kami...' tnya faris a.k.a busung...
' haha cikgu nk tnjuk stu sport ...tahu kriket?' jawab ckgu...


' kriket... ala -ala baseball 2 ye cikgu... pastu bling bola kt tiang cacak 3
.... klau kne, pemukul tu mati ye...? tanya izzuwan a.k.a botak...

cikgu mengangguk ....' kriket bnda simple je , kamu smua psti bleh... plajar SEPINTAR kn cepat
belajar.... ' ajuk cikgu smbil tersenyum....

bermula detik itu.... wujud 1 odisi adventur utk menuju kearah memenangi kejuaraan...

team pd wktu itu dianggotai oleh botak(C) , busung , ajin , ikmal , syukok , bob , faizzuddin , fariz ,acai , harith , alif , syahe , udin , macha , ater , apis.....
mskipun pasukan hnya setahun jagung...
berbekalkn smngat mmbara dan latihan selama 2 minggu je srta pengetahuan , harapan tinggi membawa pingat pulang ke sekolah....

cabaran pertama: kejohanan kriket daerah gombak
cabaran kedua : kejohanan kriket SBP

Ada orang kata.... cikgu yang terbaik adalah daripada pengalaman... tahun pertama bermain seperti byk lg yg perlu belajar.... teknik - kemahiran -tektikal ... dan yg paling penting-
work as 1 team ...haha....( thanks 2 sirajuddin - the one who teach us instant technic b4 game against SMS Selangor) .

kekalahan demi kekalahan x memutuskan harapan , bahkan menyemarakkan azam ' tunggu lah .... korang pulak lauk tahun depan.... '

sorak semangat seblum berlawan

2008- JAnuAri( sblum f4 baru masuk)

segala-galanya berubah.... latihan yg cukup dan semangat membara akan menjanjikan sesuatu kelainan... 'azam tahun ni kita msti bwak pingat' tgas capt botak...' YAh' sorak ahli pasukan yg lain.... tahun nh ..lebih tersusun dan lebih mengancam...
perubahan:
- jika dulu busung selalu L.B.W ( late before wicket) skrang.... antara batsman yg mnjadi
sndaran team utk mengumpul mata.
-chemistry antara kami smakin kuat.... teamwork is EVERYTHING!
-merekrut 2 pemain baru- pejal(f2) dan carpang(f1)

special about the team:
- bob dan alif adalah lefthanded player... pasti akn mengelirukn pemain lain dan mencorak
game tersebut.
-diperkuatkan oleh fariz dan ater- teammate yg terlaju kt dalam pasukan - ketgkasan dlm
mengejar bola dan mengelakkan daripada boundary begitu digeruni oleh pihak lawan...
-syahe , botak , busung , ikmal , bob.... taico batsman yg x gerun sbrg bola yg dtg....
-adha dan pejal( f1)- bowler yg selalu mnggegar wicket...


cabaran: kejohanan kriket daerah gombak

SEPINTAR vs SMKBTP - mng 132 berbalas 64
highlight: ikmal penyumbang mata terbyk dlam game tuh.. .
bob dan syahir pukul bola smpai ke luar pagar sekolah
.... senang citer bola hilang....

SEPINTAR vs SMK Selayang Baru -tws 78-79
highlight: tewas sipi tapi cabaran sbnar berlawan dgn pasukan ni...
perlawanan yg begitu sengit...
biarpun kalah , buat pertama kalinya- x disgka SEPINTAR layak ke separuh akhir...

semi-final- SEPINTAR vs SMK GOMBAK SETIA : tws 121- 74
highlight: berlawan dgn team yg hampir perfect kesemuanya .... memiliki batsman yg hebat ,
bowler yg laju dan fielding yg cekap....
kami ditundukkan dgn begitu mudah..... memburu juara x kesmpaian....

PENENTUAN TMPAT KE-3 dan KE-4 - SEPINTAR vs SMK Taman Selayang: mng 88-87
highlight: perlawanan terbaik kami....
rekod bersih mematikan semua batsman lawan dgn wicket sblum 20 over...

kejohanan berakhir dan meletakkan kami di tmpat ke-3 dlam daerah gombak...
hasrat cikgu Sahrul akhirnya tercapai.... berita gembira itu trus dihngatkn lg dgn ikmal yg
menjadi batsman terbaik gombak ketika itu... x ketingglan ... botak,ikmal dan syahe layak
utk mewakili gmbak dalm kejohanan MSSS.... Cayalah SEPINTAR....



pingat gangsa yg dimenangi


cabaran kedua: kejohanan kriket SBP...

kejohanan seterusnya adalah lbih mencabar , tetapi pencapaian yg telah dicipta cukup utk menjd pengukur bg sumber kekuatan pasukan....
kali ni ..kehadiran rakan f4 baru- Razzaq (bekas pemain baseball) , pecey ( bkas pemain softball)
memperkuatkan team tersebut....

perlawanan pertama- SEPINTAR vs SAS tws 43-42
highlight: perlawanan yg sukar.... membls dendam tidak menjadi...
kekalahan yg sukar sperti badi yg melanda jikalau berjumpa pasukan sekolah elit

perlawanan kedua - SEPINTAR vs INTESABER mng 184-132
highlight: buat pertama kalinye.... SEPINTAR menang dalam game di pringkat SBP....
namun begitu , dlm perlawanan tersebut mmperlihatkan pelbgai kelemahan dan
mndpt kritikan drpd empire...

namun.... ape yg paling menyedihkan... team kriket kehilangan coachnya -ckgu Sahrul
permata yg sukar dicari ini akan selalu diingati kerana mmperkenalkn kriket dn membawa nama sekolah ke persada daerah..... kehilgnnya amat ditangisi... namun perjuangan mesti diteruskan....




bakal bersambung....part 2

Tuesday, December 22, 2009

tontonan UMUM...

video

kepada rakan rakan yg ku sayangi!
tonton la saat saat kita masih di bgku persekolahan...
hayati jalan cerita dan rona seloka yg tlah diukir...
khusus 4 u all!