Monday, January 24, 2011

sPeciaL...



mike yang bermata 1 dan sullivan yang berbulu serta garang membuatkan mereka 'special' dalam monster.inc.

salam mujahadah...

bahasa mudah dengan menyebut 'specel'.. membawa maksud kepada 'yg istimewa' ...
klau dr segi tatabahasa atau nahu, disndarkan kpd kata nama, pasti noun itu mnjadi kata nama KHAS dan wajib pd awalnya huruf besar atau alif lam...

erti special itu cukup universal, omong-omong rakan mahupun masyarakat akan mengungkap 'word' ini kpd insan yang ada padanya kelebihan atau hebat dalam sesuatu perkara..

'haha.. hebat gila ko boleh guna dua-dua blah tangan... klau tulis belah kanan, nak main gune blah kiri, specel la ko', misalan lain,'subhanallah, fikrah mu sene' beno tubik atah kertas. specel sokmo mu ni, patut lah mantop sungguh tulise mu... mengaji kt manno , ha?' ( hha kelate rojak)

mereka lihat dgn pndangan kasar, ada juga yang kreatif dalam memperbagaikan penggunaan word ini, misalan,' u're special in my life, my dear, without u, i die' ( menjelikkan, nmpak mcm nk commit suicide)... atau lebih mantap lagi,'harapkan pagar pagar makan padi, mcam haram speSIal nya', wujudnya penggunaan ini kerana nafsu serakah yang salah waktunya...

anda innocent sekarang ini pun, tidak berganjak dengan prinsip dan maruah anda dek krana dunia kini serba carcamerba dgn hedonisme dan korupsi, anda dikatakn SPECIAL oleh orang lain disbbkan nobody perfect, betul ke???

orang yang memiliki kuasa atau pengaruh atau kedua-duanya sekali sprti pemimpin, mereka boleh dikaitkan dengan 'special' ini. Sehinggakan ada yang diberi keistimewaan ataupun membuat keistimewaan utk kepentingan diri. ini sudah membawa kpd kebatilan. MATERIALISTIK itu segalanya ketika ini, special la tu... semua benda ada nilai, no money no talk, semakin jelas dengan kapitalisme dan jauh dengan islam..

satu perkataan merungkai 1001 erti..

IMPLISIT..

dalam mana mencari kekuatan daripada kalangan manusia untuk digelar SPECIAL , tampak kita ini senaif- naifnya. Kenapa mencari insan yang sama zahirnya dan fitrahnya sperti kita sbg kayu ukur untuk menaikkan anda sbenarnya?? limitasi fikrah manusia itulah sumber kedangkalannya kerana kita ada PEMILIK dan PENCIPTA DIRI ini.

senang crita, untuk pertamanya, dapatkan title 'special' itu drpd ALLAH.. cam mana itu?? adakah dgn anugerah dgn pangkat datuk dan sbgnya?? TAQWA lalu ILMU yang mengiring... kunci-kunci ini akan membuka pintu2 lain kearahnya.. istiqamahlah...
insyaallah, bukan syurga yang menderita tetapi syurga yang di dalamnya para nabi dan solehin.

keduanya, obses dgn RASULLULLAH, OBSES??? betul ke? ye saya kata... pernahkh kita obses dgn orang yang kita suka, mcm itulah yang harus kita gambarkan dan lakukan kpd insan teragung ini.

THE CHOSEN ONE had deliver us his 2 precious source as our guidance, which are QURAN AND SUNNAH.



tiru cara nabi berakhlak, berkepimpinan, berkeluarga ,berekonomi dan sebagainya. insyallah ibrah ini akan membawa kita membntuk diri dan akhirnya muncullah 'special' itu dlm pandangan ALLAH yang ESA..

Akhirnya, word special sepertinya ada aura yang kuat yang mana boleh membawa kita jahil atau lebih baik... yang penting, back to the basic dan pilihlah jalan yang sebenar-benarnya... ALLAHua'lam..

----------------------------------------------------------------------------------

sbenarnya, word special ini sempena hari lahir ummi saya hari ni tanggal 25 jan...
huhu,apapun semoga kedua-dua walid dan ummi trus sihat dan dilimpahi nikmat-NYA. both of you are the BEST person in My life.

P/s: klau anda tgk crita AYOUB kt TV3 smarinda, nilailah sejauh mane diri kita dgn insan di dlm crite itu, bukan ambik pelakonnya ye...hhe.. ( klau nk tgk usha la di tv3.com

2 comments:

nemesis3891 said...

mantap. hilang lama gi mana? rindu tulisan ko la alip...=)

alief_kaizer said...

abrar.. rindu ko jugak... stalk dr jauh...best do cerpen ko!haha

Monday, January 24, 2011

sPeciaL...



mike yang bermata 1 dan sullivan yang berbulu serta garang membuatkan mereka 'special' dalam monster.inc.

salam mujahadah...

bahasa mudah dengan menyebut 'specel'.. membawa maksud kepada 'yg istimewa' ...
klau dr segi tatabahasa atau nahu, disndarkan kpd kata nama, pasti noun itu mnjadi kata nama KHAS dan wajib pd awalnya huruf besar atau alif lam...

erti special itu cukup universal, omong-omong rakan mahupun masyarakat akan mengungkap 'word' ini kpd insan yang ada padanya kelebihan atau hebat dalam sesuatu perkara..

'haha.. hebat gila ko boleh guna dua-dua blah tangan... klau tulis belah kanan, nak main gune blah kiri, specel la ko', misalan lain,'subhanallah, fikrah mu sene' beno tubik atah kertas. specel sokmo mu ni, patut lah mantop sungguh tulise mu... mengaji kt manno , ha?' ( hha kelate rojak)

mereka lihat dgn pndangan kasar, ada juga yang kreatif dalam memperbagaikan penggunaan word ini, misalan,' u're special in my life, my dear, without u, i die' ( menjelikkan, nmpak mcm nk commit suicide)... atau lebih mantap lagi,'harapkan pagar pagar makan padi, mcam haram speSIal nya', wujudnya penggunaan ini kerana nafsu serakah yang salah waktunya...

anda innocent sekarang ini pun, tidak berganjak dengan prinsip dan maruah anda dek krana dunia kini serba carcamerba dgn hedonisme dan korupsi, anda dikatakn SPECIAL oleh orang lain disbbkan nobody perfect, betul ke???

orang yang memiliki kuasa atau pengaruh atau kedua-duanya sekali sprti pemimpin, mereka boleh dikaitkan dengan 'special' ini. Sehinggakan ada yang diberi keistimewaan ataupun membuat keistimewaan utk kepentingan diri. ini sudah membawa kpd kebatilan. MATERIALISTIK itu segalanya ketika ini, special la tu... semua benda ada nilai, no money no talk, semakin jelas dengan kapitalisme dan jauh dengan islam..

satu perkataan merungkai 1001 erti..

IMPLISIT..

dalam mana mencari kekuatan daripada kalangan manusia untuk digelar SPECIAL , tampak kita ini senaif- naifnya. Kenapa mencari insan yang sama zahirnya dan fitrahnya sperti kita sbg kayu ukur untuk menaikkan anda sbenarnya?? limitasi fikrah manusia itulah sumber kedangkalannya kerana kita ada PEMILIK dan PENCIPTA DIRI ini.

senang crita, untuk pertamanya, dapatkan title 'special' itu drpd ALLAH.. cam mana itu?? adakah dgn anugerah dgn pangkat datuk dan sbgnya?? TAQWA lalu ILMU yang mengiring... kunci-kunci ini akan membuka pintu2 lain kearahnya.. istiqamahlah...
insyaallah, bukan syurga yang menderita tetapi syurga yang di dalamnya para nabi dan solehin.

keduanya, obses dgn RASULLULLAH, OBSES??? betul ke? ye saya kata... pernahkh kita obses dgn orang yang kita suka, mcm itulah yang harus kita gambarkan dan lakukan kpd insan teragung ini.

THE CHOSEN ONE had deliver us his 2 precious source as our guidance, which are QURAN AND SUNNAH.



tiru cara nabi berakhlak, berkepimpinan, berkeluarga ,berekonomi dan sebagainya. insyallah ibrah ini akan membawa kita membntuk diri dan akhirnya muncullah 'special' itu dlm pandangan ALLAH yang ESA..

Akhirnya, word special sepertinya ada aura yang kuat yang mana boleh membawa kita jahil atau lebih baik... yang penting, back to the basic dan pilihlah jalan yang sebenar-benarnya... ALLAHua'lam..

----------------------------------------------------------------------------------

sbenarnya, word special ini sempena hari lahir ummi saya hari ni tanggal 25 jan...
huhu,apapun semoga kedua-dua walid dan ummi trus sihat dan dilimpahi nikmat-NYA. both of you are the BEST person in My life.

P/s: klau anda tgk crita AYOUB kt TV3 smarinda, nilailah sejauh mane diri kita dgn insan di dlm crite itu, bukan ambik pelakonnya ye...hhe.. ( klau nk tgk usha la di tv3.com

2 comments:

nemesis3891 said...

mantap. hilang lama gi mana? rindu tulisan ko la alip...=)

alief_kaizer said...

abrar.. rindu ko jugak... stalk dr jauh...best do cerpen ko!haha