Monday, April 5, 2010

DeBarAn HarI itU!


salam ukhuwah.. perkongsian merupakan sesuatu yang istimewa kerana dari situ fikrah kita akan berkembang dan akhirnya memanifestasikan kefahaman yg lebih baik dalam diri kita.
biarlah secangkir asalkan ia membawa haruman di lembayung sukma kita...

bersamaan hari isnin - 5 April 2010




telah ditakdirkan utk hambamu ini menembusi 1 lagi tirai ujianmu apabila hari itu , akan menjalani temuduga JPA yg dengar ceritanya agak susah dari teman2 dan senior2 yg lain.

x kenal maka x tahu , biarlah hari itu , diri ini yg melalui dan merasai bahangnya. MySpace

melangkah ke gelanggang pertarungan a.k.a PICC ,melihatkan shja suasana,kalbu mula berbisik . 'Ya ALLAH , ramainya yg berani menyahut cabaran ini '. Antara gusar dan tenang , antara cuak dan bersedia ,serta antara idealis dan tin kosong... persepsi ini yang timbul apabila menanti jam 2 utk masuk ke bilik temuduga.

Lihat di sekitarnya , cina india lebih banyak mengisi ruang penglihatan drpd muslim di sini. 'Mgkin mereka semua sedang bersolat zohor ...baguslah klau mcm tu.. mnta pada ALLAH agar perjuangan ini dpt dipermudahkan biarlah smpai mencapai cita-cita yg hakiki .' Alhamdulillah , awal2 lagi sudah menunaikan kewajipan ini ,berjemaah bersama dzul dan kamal .

tepat jam 2... ana lihat di white board berdekatan , tertera nama 'Alif Faisal B. Zabidi ' ..
baris 4 dari atas , di bilik panel 4.. ok , inilah masa ..yg pertama dan segalanya... first perspective is everthing in the eyes of interviewers, revise balik !MySpace

cikgu Mai dan bonda pengetua :
cakap je...ckp merapu pun x pe ...asalkan ada point , ok la tu!

cikgu K.A :
jgn la ckp meleret-leret smpai penemuduga naik bosan nanti .selawat banyak.

cikgu ada :
klau ada smpah kt dlm bilik temuduga , ambik dan buang kt dalam tong
sampah ,
di situ dilihat keprihatinan kita sjejauh mana~

cikgu Uji :
pastikan pakaian , dokumen smua ok , yg penting masa temuduga , mental kena prepared habis-habisan- current issue jgn lupa.

ckgu Shahnol :
: gud luck nanti kamu smua , yang penting manners kamu masa temuduga .
duduk tegak dan selesa , x perlu silang kaki mcm gaya org kaya , garu sana ,
garu sini MySpace..last kali confident.


btul ke salah ni?

ummi dan walid :
selawat banyak , insyaALLAH hati tenang dan flow je nnti.

insyaALLAH boleh buat , tinggal nak praktikkan je masa temu duga.

'Alif faisal' , namaku dipanggil . ' adik kena serahkan dokumen yg telah diselitkan dkt clear folder tu dan ambik tag no.4 nh ' sambungnya. Cepatnya , ana antara 5 lagi calon yg dipanggil utk permulaan kalinya. Pada waktu itu , interview bermula.


suasana interview

assalamualaikum , semua!' panel itu terdiri drpd 2 org wanita kesemuanya.sesi ini akan menggunakan bahasa Melayu ,
perkenalkan diri anda , sekolah lama , asal , kenapa ingin pilih bidang ini dan kenapa pihak JPA harus pilih anda( soalan ni memnta kita agar mengutarakan kelebihan kita )

kami ditanya 1 persatu , praktikal mula direalisasikan. apabila giliran ana , gerak bibir dan ucapan mengikut garis panduan dan persediaan. Tetapi ana sendiri tidak terlalu sempurna utk berbicara , kadangkala blur dan tersasul. Yang penting , point kita ada dan yakin paling penting dalam mengutarakan pendapat. tadi semua panel angguk je ok la tu!

lepas smuanya selesai , 10 minit diperuntukan utk sesi bahasa inggeris .tajuk perbincangan :



masa perbincangan

it is a mandatory for the doctors to do national service 4 2 years at the rural area , give your opinion~

bermcm2 idea diutarakan , antaranya , khidmat kita lebih diperlukan , menyedarkan mereka tntg kesihatan , kurang fasiliti , kurangkan masa di rural area etc. itulah celoteh dan buah fikiran kami dalam keadaan yang begitu singkat . perbincangan tidaklah terlalu jauh sehingga melibatkan perumitan yg amat sangat.

' after 2 years service over , what will u do? ' ..masa ni ana mggunakan kembali pengalaman dan pengetahuan semasa di program pendedahan di hospital dlu.. arah tuju kita ke mana selepas ini.MySpace

usai persoalan terakhir dijawab , sesi temuduga selama hmpir 20 minit ini pun berakhir.. kami berterima kasih kepada panel sebelum keluar dari bilik.

Macam tidak percaya , temuduga JPA dah berlalu. macam tu saja. TERLALU laju seperti temuduga tadi ibarat 1 perbualan biasa . X tau la klau ana berfikiran sebaliknya .
Yang penting , usaha telah dilakukan sehabis baik ,terpulang kini kpd pihak JPA utk memilih diri ini ke tidak... tawakal dan doa mengiringi usaha yg telah dicurahkan..

kepada rakan2 , itulah perkongsian ringkas yg boleh dismpaikan , mgkin rakan lain seperti kamal , faizzuddin , syeqa , azirah ,boq ,rusydi mgkin memiliki experience yg lebih bagus. anggaplah ini hanya coretan simpistik utk tatapan.

kepada rakan lain yg mengambil JPA , 4 hari berbaki utk anda pula menyahut cabaran ini , buatlah terbaik , mgkin pesanan ini boleh sedikit membantu anda. maaflah ya kepada course takers lain inilah serba sedikit yang boleh membantu.


kpd rakan2 yang mengambil MARA pula, mggu hadapan merupakan tarikh keramat buat anda , berikan yang terbaik , sbb ana tahu kita semua boleh melakukannya.MySpace

mgkin ini boleh dijadikan sumber lain sebagai rujukan-

-http://www.malaysia-students.com/2008/05/jpa-scholarship-interview-experience.html
-http://ohmalaysia.com/blog/tips-tips-temuduga-biasiswa-mara/
-http://ohmalaysia.com/blog/tips-tips-temuduga-biasiswa-jpa/( source: murt)

syukran dan ALLAHuA'lAM~



nada : lega MySpace





Align Center

2 comments:

MiztER MURTphalanx! said...

Assalamualaikum...
Thanx Alif... Moga tips yg diberikan dapat aku bawa besama ke gelanggang tari perjuangan aku lak nanti...

yay~ cuak!

faradeeba said...

salam akhi....congrats and wish u all the best for the unexpected ahead of u..may u'll be what u want and what u dream of...

Monday, April 5, 2010

DeBarAn HarI itU!


salam ukhuwah.. perkongsian merupakan sesuatu yang istimewa kerana dari situ fikrah kita akan berkembang dan akhirnya memanifestasikan kefahaman yg lebih baik dalam diri kita.
biarlah secangkir asalkan ia membawa haruman di lembayung sukma kita...

bersamaan hari isnin - 5 April 2010




telah ditakdirkan utk hambamu ini menembusi 1 lagi tirai ujianmu apabila hari itu , akan menjalani temuduga JPA yg dengar ceritanya agak susah dari teman2 dan senior2 yg lain.

x kenal maka x tahu , biarlah hari itu , diri ini yg melalui dan merasai bahangnya. MySpace

melangkah ke gelanggang pertarungan a.k.a PICC ,melihatkan shja suasana,kalbu mula berbisik . 'Ya ALLAH , ramainya yg berani menyahut cabaran ini '. Antara gusar dan tenang , antara cuak dan bersedia ,serta antara idealis dan tin kosong... persepsi ini yang timbul apabila menanti jam 2 utk masuk ke bilik temuduga.

Lihat di sekitarnya , cina india lebih banyak mengisi ruang penglihatan drpd muslim di sini. 'Mgkin mereka semua sedang bersolat zohor ...baguslah klau mcm tu.. mnta pada ALLAH agar perjuangan ini dpt dipermudahkan biarlah smpai mencapai cita-cita yg hakiki .' Alhamdulillah , awal2 lagi sudah menunaikan kewajipan ini ,berjemaah bersama dzul dan kamal .

tepat jam 2... ana lihat di white board berdekatan , tertera nama 'Alif Faisal B. Zabidi ' ..
baris 4 dari atas , di bilik panel 4.. ok , inilah masa ..yg pertama dan segalanya... first perspective is everthing in the eyes of interviewers, revise balik !MySpace

cikgu Mai dan bonda pengetua :
cakap je...ckp merapu pun x pe ...asalkan ada point , ok la tu!

cikgu K.A :
jgn la ckp meleret-leret smpai penemuduga naik bosan nanti .selawat banyak.

cikgu ada :
klau ada smpah kt dlm bilik temuduga , ambik dan buang kt dalam tong
sampah ,
di situ dilihat keprihatinan kita sjejauh mana~

cikgu Uji :
pastikan pakaian , dokumen smua ok , yg penting masa temuduga , mental kena prepared habis-habisan- current issue jgn lupa.

ckgu Shahnol :
: gud luck nanti kamu smua , yang penting manners kamu masa temuduga .
duduk tegak dan selesa , x perlu silang kaki mcm gaya org kaya , garu sana ,
garu sini MySpace..last kali confident.


btul ke salah ni?

ummi dan walid :
selawat banyak , insyaALLAH hati tenang dan flow je nnti.

insyaALLAH boleh buat , tinggal nak praktikkan je masa temu duga.

'Alif faisal' , namaku dipanggil . ' adik kena serahkan dokumen yg telah diselitkan dkt clear folder tu dan ambik tag no.4 nh ' sambungnya. Cepatnya , ana antara 5 lagi calon yg dipanggil utk permulaan kalinya. Pada waktu itu , interview bermula.


suasana interview

assalamualaikum , semua!' panel itu terdiri drpd 2 org wanita kesemuanya.sesi ini akan menggunakan bahasa Melayu ,
perkenalkan diri anda , sekolah lama , asal , kenapa ingin pilih bidang ini dan kenapa pihak JPA harus pilih anda( soalan ni memnta kita agar mengutarakan kelebihan kita )

kami ditanya 1 persatu , praktikal mula direalisasikan. apabila giliran ana , gerak bibir dan ucapan mengikut garis panduan dan persediaan. Tetapi ana sendiri tidak terlalu sempurna utk berbicara , kadangkala blur dan tersasul. Yang penting , point kita ada dan yakin paling penting dalam mengutarakan pendapat. tadi semua panel angguk je ok la tu!

lepas smuanya selesai , 10 minit diperuntukan utk sesi bahasa inggeris .tajuk perbincangan :



masa perbincangan

it is a mandatory for the doctors to do national service 4 2 years at the rural area , give your opinion~

bermcm2 idea diutarakan , antaranya , khidmat kita lebih diperlukan , menyedarkan mereka tntg kesihatan , kurang fasiliti , kurangkan masa di rural area etc. itulah celoteh dan buah fikiran kami dalam keadaan yang begitu singkat . perbincangan tidaklah terlalu jauh sehingga melibatkan perumitan yg amat sangat.

' after 2 years service over , what will u do? ' ..masa ni ana mggunakan kembali pengalaman dan pengetahuan semasa di program pendedahan di hospital dlu.. arah tuju kita ke mana selepas ini.MySpace

usai persoalan terakhir dijawab , sesi temuduga selama hmpir 20 minit ini pun berakhir.. kami berterima kasih kepada panel sebelum keluar dari bilik.

Macam tidak percaya , temuduga JPA dah berlalu. macam tu saja. TERLALU laju seperti temuduga tadi ibarat 1 perbualan biasa . X tau la klau ana berfikiran sebaliknya .
Yang penting , usaha telah dilakukan sehabis baik ,terpulang kini kpd pihak JPA utk memilih diri ini ke tidak... tawakal dan doa mengiringi usaha yg telah dicurahkan..

kepada rakan2 , itulah perkongsian ringkas yg boleh dismpaikan , mgkin rakan lain seperti kamal , faizzuddin , syeqa , azirah ,boq ,rusydi mgkin memiliki experience yg lebih bagus. anggaplah ini hanya coretan simpistik utk tatapan.

kepada rakan lain yg mengambil JPA , 4 hari berbaki utk anda pula menyahut cabaran ini , buatlah terbaik , mgkin pesanan ini boleh sedikit membantu anda. maaflah ya kepada course takers lain inilah serba sedikit yang boleh membantu.


kpd rakan2 yang mengambil MARA pula, mggu hadapan merupakan tarikh keramat buat anda , berikan yang terbaik , sbb ana tahu kita semua boleh melakukannya.MySpace

mgkin ini boleh dijadikan sumber lain sebagai rujukan-

-http://www.malaysia-students.com/2008/05/jpa-scholarship-interview-experience.html
-http://ohmalaysia.com/blog/tips-tips-temuduga-biasiswa-mara/
-http://ohmalaysia.com/blog/tips-tips-temuduga-biasiswa-jpa/( source: murt)

syukran dan ALLAHuA'lAM~



nada : lega MySpace





Align Center

2 comments:

MiztER MURTphalanx! said...

Assalamualaikum...
Thanx Alif... Moga tips yg diberikan dapat aku bawa besama ke gelanggang tari perjuangan aku lak nanti...

yay~ cuak!

faradeeba said...

salam akhi....congrats and wish u all the best for the unexpected ahead of u..may u'll be what u want and what u dream of...