Wednesday, May 5, 2010

tutuplah dua-dua belah matamu jikalau nak pandang sebelah mata je

MySpace

salam ukhuwah ,tampak sarkastik bunyinya...tapi entri kali ini tidak menyimpan sekelumit prejudis terhadap sesiapa , hanya memperihalkan 1 al-kisah yang pernah tertulis dalam arca kehidupan . Mungkin , 1 ketika nnti benda yang sama akan berulang tatkala sampai masanya.

idealis, mungkin itu ciri yg dikurniakan ALLAH kpd ana , meskipun tidak smua idea2 itu bermanfaat utk diri dan org lain , kelemahan diri yang Esa sandarkan kepada hambanya ini.
lebih suka bersikap pragmatis , kerana tidak mahu disangka tin kosong ,lebih baik memperbanyakkan amal dan kerja daripada membiarkan retorik idea dan madah trus tidak berpijak di bumi nyata.

tetapi idea yg lahir drpd iqra' mgkin lebih baik dicorak baik ,di medan blogosfera . menyedari mekanisme terbaik utk berdakwah . masakan siapa lagi yg diharapkan utk memegang obligasi ini , memandangkan konsep blog yang kita perjuangkan dilihat bersaing hebat dgn blog yang bersifat sosialis .

hmmm, ana menyahut seruan ini , berkongsi keutamaan ana , tetapi dalam bidang penulisan ,
i'm not a good writer~MySpace

entah kenapa , idea dan menulis tidak datang seirama , berfikir menjangkau waktu , utk menerangkan sesuatu sesuai dengan cara penulisan, Ana respect mereka yang fikir je ,tulis trus ,tgk2 karangan confirm dah setengah muka surat.


meja spe ntah ,tapi bukan mejaku

'ala alip , ko ni jaga sgt tulisan ko'...' kurang vocab kot, kne byak membaca'...nasihat cikgu bmku dan kawan2... tulisan dah la mcm haram , vocab dan pembacaan , tidak dapat dinafikan
menyumbang kepada faktor ,tapi masih dibelenggu kemelut yang sama sehingga kini walaupun masih konsisten dengan membaca....

ingat lagi masa trial PMR dan SPM , apabila tiba saat sub' karangan jd giliran , mesti tragedi ni akan berlaku.

menulis sebaris dua perlu 5 minit ,tik tok tik tok menjangkau waktu , tulisan confirm dah haru , karangan 1 pun belum tentu ,adrenalin mula la secrete laju , tgk kawan yang lain dh minta kertas baru satu , aku masih di situ....

cuak punya cuak ,tapi ana steady je.... dh nk mula dah.... pen dah mula licin , kertas pun dh start komot2.... tulisan pun dah mula pudar kadang-kadang dah x nmpak langsung tulisannya....rupa-rupanya peluh dh bermain di setiap celah jari-jemari.... aduhai... terpaksalah korbankan 1 kertas utk lapik , haha...itulah situasi yang selalu membelenggu di kala minggu peperiksaan.MySpace

hhmmm, itulah ana dengan hiperhidrosis , bukan tangan saje tapi tapak kaki pun begitu.
ada orang kata benda ni macam penyakit , kena operation segera nk buang saraf dalam badan. Lain bagi ana , benda ini tidak ubah macam 1 anugerah , sbb tidak semua orang memilikinya.
cuma kadang-kala kerja kita mungkin sedikit terjejas.

haha, dalam konteks menaip kat keyboard , lagi2 mcm situasi menulis blog ,perkara yang sama pun berlaku , jgn crita la ,keyboard tu pun mangsa keadaan.. tapi, kenapa blog ni leh wujud kalau banyak halangan nya?

menyedari byak kekurangan , melihat yang lain ada byk kelebihan , kadangkala muncul rasa cemburu di sudut hati , dan ada yang memandang kita dengan entengnya kerana menyedari kekurangan itu , dan akhirnya menyangka diri ini , seperti melukut di tepi gantang.MySpace

tetapi hakikatnya , kita membiarkan kekurangan itu menguasai mentaliti diri dan hidup dengan persepsi negatif sehingga tersangkarnya 'singa' yang dah lama terkurung di dalam diri kita.' singa ' yang dimaksudkan ialah potensi,kredibiliti , semangat , enthusiastik . bukan marah yang membuak2 terpendam sekian lama utk dilepaskan.



serlahkan~


'' our life just like a jigsaw puzzle , to solve the puzzles , each piece posses has tab and blank , each side of puzzle pieces will suit the the other pieces to create the solution. on the other hand , completing each other is the key.'


puzzle~

lengkap melengkapi itu lebih baik , dalam meneruskan perjuangan. kalau seseorang itu fikir dengan kelebihan yang dimiliki , bisa menggoncang dunia bersendirian , dan itu adalah salah. seolah-olah membiarkan kelemahannya itu didedahkan , kerana fikir kebolehannya itu disangka segala-galanya.MySpace

'katakanlah (wahai muhammad ) 'wahai tuhan yang mempunyai kuasa pmerintahan , dan engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada orang yang engkau kehendaki dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan daripada yang engkau kehendaki , engkaulah yang memuliakan seseorang yang engkau kehendaki , dan engkaulah yang hinakan org yang engkau kehendaki , di tangan engkau la segala kebaikan ,sesungguhnya Engkau maha berkuasa atas tiap2 sesuatu'
(al-imran ayat 26)

pandanglah seseorang tanpa melihat kekurangan atas dirinya , mungkin boleh jadi kekurangan itu ada baiknya atau ada hikmahnya. atau seseorang itu memiliki kelebihan yang lebih baik daripada kita, seeloknya , bukalah matamu ,perbetulkan mentaliti kita ,kita serupa... hanya hambanya yang lemah dan tidak berdaya , kredibiliti dan liabiliti itu kurniaan-Nya , berusahalah mencari dan memperbaiki ,utk trus melangkah ....


4 comments:

nemesis3891 said...

poyo..menulis susah la ape la....baru intro dah bunga2 dasat2 da..... giler ah.......saspek lu bro..

alief_kaizer said...

abrar , siyes do ..lmbat la bab2 menulis ni....yng bunga2 ni cuma belajar guna daripda org lain je...haha

harishah halim said...

wah. betul kata abrar. saspek sama dr alip. ceyt! intro dh la gempak. rasa mcm nak pergi selak kamus dewan aje.

oh, hyperhidrosis, kwn sy pun ada masalah mcm tu. mse spm hampir2 cikgu nk alihkan meja dia ke tempat berdekatan kipas, tp x boleh. jd solusinya mcm anda, lapik dgn kertas.

alief_kaizer said...

to dr.isha

spe kawan awak yg hiperhydrosis tu...huhu
mesti pandai kan...tetibe.... nnti anda la rawat,,,anda bakal aset dunia perubatan kelak...

bahsa yg biase saje la....

Wednesday, May 5, 2010

tutuplah dua-dua belah matamu jikalau nak pandang sebelah mata je

MySpace

salam ukhuwah ,tampak sarkastik bunyinya...tapi entri kali ini tidak menyimpan sekelumit prejudis terhadap sesiapa , hanya memperihalkan 1 al-kisah yang pernah tertulis dalam arca kehidupan . Mungkin , 1 ketika nnti benda yang sama akan berulang tatkala sampai masanya.

idealis, mungkin itu ciri yg dikurniakan ALLAH kpd ana , meskipun tidak smua idea2 itu bermanfaat utk diri dan org lain , kelemahan diri yang Esa sandarkan kepada hambanya ini.
lebih suka bersikap pragmatis , kerana tidak mahu disangka tin kosong ,lebih baik memperbanyakkan amal dan kerja daripada membiarkan retorik idea dan madah trus tidak berpijak di bumi nyata.

tetapi idea yg lahir drpd iqra' mgkin lebih baik dicorak baik ,di medan blogosfera . menyedari mekanisme terbaik utk berdakwah . masakan siapa lagi yg diharapkan utk memegang obligasi ini , memandangkan konsep blog yang kita perjuangkan dilihat bersaing hebat dgn blog yang bersifat sosialis .

hmmm, ana menyahut seruan ini , berkongsi keutamaan ana , tetapi dalam bidang penulisan ,
i'm not a good writer~MySpace

entah kenapa , idea dan menulis tidak datang seirama , berfikir menjangkau waktu , utk menerangkan sesuatu sesuai dengan cara penulisan, Ana respect mereka yang fikir je ,tulis trus ,tgk2 karangan confirm dah setengah muka surat.


meja spe ntah ,tapi bukan mejaku

'ala alip , ko ni jaga sgt tulisan ko'...' kurang vocab kot, kne byak membaca'...nasihat cikgu bmku dan kawan2... tulisan dah la mcm haram , vocab dan pembacaan , tidak dapat dinafikan
menyumbang kepada faktor ,tapi masih dibelenggu kemelut yang sama sehingga kini walaupun masih konsisten dengan membaca....

ingat lagi masa trial PMR dan SPM , apabila tiba saat sub' karangan jd giliran , mesti tragedi ni akan berlaku.

menulis sebaris dua perlu 5 minit ,tik tok tik tok menjangkau waktu , tulisan confirm dah haru , karangan 1 pun belum tentu ,adrenalin mula la secrete laju , tgk kawan yang lain dh minta kertas baru satu , aku masih di situ....

cuak punya cuak ,tapi ana steady je.... dh nk mula dah.... pen dah mula licin , kertas pun dh start komot2.... tulisan pun dah mula pudar kadang-kadang dah x nmpak langsung tulisannya....rupa-rupanya peluh dh bermain di setiap celah jari-jemari.... aduhai... terpaksalah korbankan 1 kertas utk lapik , haha...itulah situasi yang selalu membelenggu di kala minggu peperiksaan.MySpace

hhmmm, itulah ana dengan hiperhidrosis , bukan tangan saje tapi tapak kaki pun begitu.
ada orang kata benda ni macam penyakit , kena operation segera nk buang saraf dalam badan. Lain bagi ana , benda ini tidak ubah macam 1 anugerah , sbb tidak semua orang memilikinya.
cuma kadang-kala kerja kita mungkin sedikit terjejas.

haha, dalam konteks menaip kat keyboard , lagi2 mcm situasi menulis blog ,perkara yang sama pun berlaku , jgn crita la ,keyboard tu pun mangsa keadaan.. tapi, kenapa blog ni leh wujud kalau banyak halangan nya?

menyedari byak kekurangan , melihat yang lain ada byk kelebihan , kadangkala muncul rasa cemburu di sudut hati , dan ada yang memandang kita dengan entengnya kerana menyedari kekurangan itu , dan akhirnya menyangka diri ini , seperti melukut di tepi gantang.MySpace

tetapi hakikatnya , kita membiarkan kekurangan itu menguasai mentaliti diri dan hidup dengan persepsi negatif sehingga tersangkarnya 'singa' yang dah lama terkurung di dalam diri kita.' singa ' yang dimaksudkan ialah potensi,kredibiliti , semangat , enthusiastik . bukan marah yang membuak2 terpendam sekian lama utk dilepaskan.



serlahkan~


'' our life just like a jigsaw puzzle , to solve the puzzles , each piece posses has tab and blank , each side of puzzle pieces will suit the the other pieces to create the solution. on the other hand , completing each other is the key.'


puzzle~

lengkap melengkapi itu lebih baik , dalam meneruskan perjuangan. kalau seseorang itu fikir dengan kelebihan yang dimiliki , bisa menggoncang dunia bersendirian , dan itu adalah salah. seolah-olah membiarkan kelemahannya itu didedahkan , kerana fikir kebolehannya itu disangka segala-galanya.MySpace

'katakanlah (wahai muhammad ) 'wahai tuhan yang mempunyai kuasa pmerintahan , dan engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada orang yang engkau kehendaki dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan daripada yang engkau kehendaki , engkaulah yang memuliakan seseorang yang engkau kehendaki , dan engkaulah yang hinakan org yang engkau kehendaki , di tangan engkau la segala kebaikan ,sesungguhnya Engkau maha berkuasa atas tiap2 sesuatu'
(al-imran ayat 26)

pandanglah seseorang tanpa melihat kekurangan atas dirinya , mungkin boleh jadi kekurangan itu ada baiknya atau ada hikmahnya. atau seseorang itu memiliki kelebihan yang lebih baik daripada kita, seeloknya , bukalah matamu ,perbetulkan mentaliti kita ,kita serupa... hanya hambanya yang lemah dan tidak berdaya , kredibiliti dan liabiliti itu kurniaan-Nya , berusahalah mencari dan memperbaiki ,utk trus melangkah ....


4 comments:

nemesis3891 said...

poyo..menulis susah la ape la....baru intro dah bunga2 dasat2 da..... giler ah.......saspek lu bro..

alief_kaizer said...

abrar , siyes do ..lmbat la bab2 menulis ni....yng bunga2 ni cuma belajar guna daripda org lain je...haha

harishah halim said...

wah. betul kata abrar. saspek sama dr alip. ceyt! intro dh la gempak. rasa mcm nak pergi selak kamus dewan aje.

oh, hyperhidrosis, kwn sy pun ada masalah mcm tu. mse spm hampir2 cikgu nk alihkan meja dia ke tempat berdekatan kipas, tp x boleh. jd solusinya mcm anda, lapik dgn kertas.

alief_kaizer said...

to dr.isha

spe kawan awak yg hiperhydrosis tu...huhu
mesti pandai kan...tetibe.... nnti anda la rawat,,,anda bakal aset dunia perubatan kelak...

bahsa yg biase saje la....