Wednesday, June 9, 2010

'MY NAME IS KHAN ' menyangkal iSlamofobia

salam jihad , dgr saja tajuk mcm ana ni peminat cerita bollywood, terang-terangan buat kenyataan. tp hakikatnya , ini bukan filem hindi tipikal yang anda lihat di tv3 setiap petang sabtu itu.

good people . bad people . no other differences.
ungkapan permata

aduyai....

mungkin kita kata, filem hindi ini mesti ade babak menari dan menyanyi segala, x kan lari punya lah... percayalah , filem ini universal , dan lebih menyentuh isu keagamaan dan keganasan rentetan tragedi 11/9.

x caya? jom tengok trailer. gempak x gempak ..serius lain.



inilah cerita perjuangan seorang muslim ,rizvan khan yang menghidap autisme ( penyakit otak atau lebih mndlm lagi Asperger's Syndrome ) sejak lahir lagi . menginjak dewasa penuh dgn pancaroba , dia percaya didikan dan harapan ibunya peransang dalam kehidupan.




hidup bersama adiknya yg menetap di bumi amerika itu , dia menjadi komuniti muslim di situ setelah pemergian ibunya. masa berputar mempertemukan cinta sejatinya , mandira (kajol) --
(bibit cinta tidak akan trlps lah) . Membawa kepada ikatan perkakwinan dan mereka hidup bersama happily ever after.

disangkakan panas sampai ke petang , rupanya petir kilat mlanda di tengahari.

kebahagiaan dan kegembiraan bertukar kepada kekecewaan dan kekejaman . itulah yang boleh dikatakan kepada komuniti islam di America apabila tragedi 11/9 berlaku kerana dituduh mengkoordinasikan serangan ke atas PWTC. ditindas sperti-

  • 1- direntap tudung seorg wanita muslim hingga membuka aurat ( dlm trailer)
  • 2-perniagaan muslim merudum jatuh diboikot
  • 3- di sekolah , guru memprovokasi bhwa islam agama pengganas kerana istilah 'jihad'.
  • 4- ditembak rambang hanya kerana disangka seorang AFGANIST.
di saat ini , ada umat islam dipaparkan sudah trumbang-ambing kerana tindasan itu,

perkara yang sama berlaku ke atas anaknya , SAMEER sehingga dibunuh akibat 1 racial attack.
hal ini membuatkan isterinya , mandira mempersalahkan agama suaminya kerana kejadian itu.

sehinggalah didesak dan dicbr oleh isterinya utk pergi bertemu dgn PRESIDEN AMERIKA...dan
berkata -'my name is khan adn i'm not the terrorist'. stelah itu baru khan boleh kmbali.



(gambar hiasan)

keadaan terdesak bagi umat islam ketika itu dan juga buat rizvan. dia pergi membawa diri utk membuktikan kpd isterinya bhawa dia boleh bertemu dgn ketua negara itu dan memperjelaskan segalanya.

PERSOALAN DAN HEMAT



seorang muslim yg tidak normal ,malahan hanya insan marhaen ,keluar ingin bertemu seorang pemimpn negara US dan menyatakan hasratnya itu , adakah itu mustahil?

perjalanannya cukup rumit utk diceritakan di sini , ditindas , disalahfaham , boleh kah orang yg tidak sempurna lahiriahnya boleh dianggap pengganas? kudratnya pun belum tentu utk memegang senjata. tersentuh betul..

perjalanan yang seperti merempat , hnya membawa 1 luggage mengembara yg tidak seberapa itu , telah membawa 1 keajaiban yang shingga membuka mata terhadap islam bahawa islam bukan agama pengganas tetapi agama kedamaian. dalam diam , insan ini menjadi ikon muslim di negara itu dan merubah kembali perspektif buruk terhadap orang islam.


OUTCOME

Sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam banyak medan-medan perang dan di medan perang Hunain, iaitu semasa kamu merasa megah dengan sebab bilangan kamu yang ramai; maka bilangan yang ramai itu tidak mendatangkan faedah kepada kamu sedikitpun; dan (semasa kamu merasa) bumi yang luas itu menjadi sempit kepada kamu; kemudian kamu berpaling undur melarikan diri.
(At Taubah; ayat 25)

benar ayat quran ini , biarlah sebesar , dan sekuat mana konspirasi menjatuhkan islam, kita berdiri teguh di bwah lembayung panji islam. fundamental dengan pendirian kita. kalau kita lari, siapa lagi yang akan berdiri di situ untuk mempertahankan agama kita.

nasihat khusus untuk ana dan smua yang membaca. mungkin kekuatan iman kita boleh terjaga di bumi sendiri , tapi mmpukah iman kita terjaga di bumi yg asing dgn islam , dan seperti rizvan khan dalam filem ini?

drpd insan yg berfikir nasib diri di perantauan nnti MySpace

klau nk menonton filem ini ,download di link ini , sesekali tdk rugi klau dilihat lagi dihayati.

part 1

part 2

part 3

part 4

nak cantum guna HJ split - link

6 comments:

harishah halim said...

wuuuu mcm menarik. nak tgk la nanti. hmmm tp sebenarnya bagaimana persepri org europe ttg islam dan bagaimana keadaanya sekarang? *just wondering*

p/s : bg link ni x takut scholar JPA kena tarik ke :-P

MiztER MURTphalanx! said...

Macam mne kalo dlm cube untuk menerangkan ISLAM 'bukan terrorist' die masih memasukkan ISLAM itu LIBERAL...

HahA,sekadar lontaran fikrah untuk fikirkan bersama..

alief_kaizer said...

isha- psal eropah tu sy x brape sure la..tp klau perkembangan semasa , ada negara2 eropah sudah mula merangka draf dan meluluskan undg2 pngharaman hijab atau purdah , sy rse benda ini jd petunjuk awal yg mereka nk menntang islam secara perlahan-lahan...

hrap benda ini ada pembelaan~

alief_kaizer said...

murt, terima kasih atas persoalan ,
mesti dh tgk cerita my name is khan...

betul , aku pun musykil dlm sesetgh perkara dlm filem ni ,contoh perkahwinan berlainan agama...
boleh ke x?

hanya mengambil yg baik dr bait2 cerita ini...

ravishingpeacock said...

sedih cite nie huhu

sŃazžy BiZáŔя3™ said...

alip ~ waa... thanx 4 da link... insya-Allah klu ade rezeki ak tgk cite nh ~

snazzybizarre"

Wednesday, June 9, 2010

'MY NAME IS KHAN ' menyangkal iSlamofobia

salam jihad , dgr saja tajuk mcm ana ni peminat cerita bollywood, terang-terangan buat kenyataan. tp hakikatnya , ini bukan filem hindi tipikal yang anda lihat di tv3 setiap petang sabtu itu.

good people . bad people . no other differences.
ungkapan permata

aduyai....

mungkin kita kata, filem hindi ini mesti ade babak menari dan menyanyi segala, x kan lari punya lah... percayalah , filem ini universal , dan lebih menyentuh isu keagamaan dan keganasan rentetan tragedi 11/9.

x caya? jom tengok trailer. gempak x gempak ..serius lain.



inilah cerita perjuangan seorang muslim ,rizvan khan yang menghidap autisme ( penyakit otak atau lebih mndlm lagi Asperger's Syndrome ) sejak lahir lagi . menginjak dewasa penuh dgn pancaroba , dia percaya didikan dan harapan ibunya peransang dalam kehidupan.




hidup bersama adiknya yg menetap di bumi amerika itu , dia menjadi komuniti muslim di situ setelah pemergian ibunya. masa berputar mempertemukan cinta sejatinya , mandira (kajol) --
(bibit cinta tidak akan trlps lah) . Membawa kepada ikatan perkakwinan dan mereka hidup bersama happily ever after.

disangkakan panas sampai ke petang , rupanya petir kilat mlanda di tengahari.

kebahagiaan dan kegembiraan bertukar kepada kekecewaan dan kekejaman . itulah yang boleh dikatakan kepada komuniti islam di America apabila tragedi 11/9 berlaku kerana dituduh mengkoordinasikan serangan ke atas PWTC. ditindas sperti-

  • 1- direntap tudung seorg wanita muslim hingga membuka aurat ( dlm trailer)
  • 2-perniagaan muslim merudum jatuh diboikot
  • 3- di sekolah , guru memprovokasi bhwa islam agama pengganas kerana istilah 'jihad'.
  • 4- ditembak rambang hanya kerana disangka seorang AFGANIST.
di saat ini , ada umat islam dipaparkan sudah trumbang-ambing kerana tindasan itu,

perkara yang sama berlaku ke atas anaknya , SAMEER sehingga dibunuh akibat 1 racial attack.
hal ini membuatkan isterinya , mandira mempersalahkan agama suaminya kerana kejadian itu.

sehinggalah didesak dan dicbr oleh isterinya utk pergi bertemu dgn PRESIDEN AMERIKA...dan
berkata -'my name is khan adn i'm not the terrorist'. stelah itu baru khan boleh kmbali.



(gambar hiasan)

keadaan terdesak bagi umat islam ketika itu dan juga buat rizvan. dia pergi membawa diri utk membuktikan kpd isterinya bhawa dia boleh bertemu dgn ketua negara itu dan memperjelaskan segalanya.

PERSOALAN DAN HEMAT



seorang muslim yg tidak normal ,malahan hanya insan marhaen ,keluar ingin bertemu seorang pemimpn negara US dan menyatakan hasratnya itu , adakah itu mustahil?

perjalanannya cukup rumit utk diceritakan di sini , ditindas , disalahfaham , boleh kah orang yg tidak sempurna lahiriahnya boleh dianggap pengganas? kudratnya pun belum tentu utk memegang senjata. tersentuh betul..

perjalanan yang seperti merempat , hnya membawa 1 luggage mengembara yg tidak seberapa itu , telah membawa 1 keajaiban yang shingga membuka mata terhadap islam bahawa islam bukan agama pengganas tetapi agama kedamaian. dalam diam , insan ini menjadi ikon muslim di negara itu dan merubah kembali perspektif buruk terhadap orang islam.


OUTCOME

Sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam banyak medan-medan perang dan di medan perang Hunain, iaitu semasa kamu merasa megah dengan sebab bilangan kamu yang ramai; maka bilangan yang ramai itu tidak mendatangkan faedah kepada kamu sedikitpun; dan (semasa kamu merasa) bumi yang luas itu menjadi sempit kepada kamu; kemudian kamu berpaling undur melarikan diri.
(At Taubah; ayat 25)

benar ayat quran ini , biarlah sebesar , dan sekuat mana konspirasi menjatuhkan islam, kita berdiri teguh di bwah lembayung panji islam. fundamental dengan pendirian kita. kalau kita lari, siapa lagi yang akan berdiri di situ untuk mempertahankan agama kita.

nasihat khusus untuk ana dan smua yang membaca. mungkin kekuatan iman kita boleh terjaga di bumi sendiri , tapi mmpukah iman kita terjaga di bumi yg asing dgn islam , dan seperti rizvan khan dalam filem ini?

drpd insan yg berfikir nasib diri di perantauan nnti MySpace

klau nk menonton filem ini ,download di link ini , sesekali tdk rugi klau dilihat lagi dihayati.

part 1

part 2

part 3

part 4

nak cantum guna HJ split - link

6 comments:

harishah halim said...

wuuuu mcm menarik. nak tgk la nanti. hmmm tp sebenarnya bagaimana persepri org europe ttg islam dan bagaimana keadaanya sekarang? *just wondering*

p/s : bg link ni x takut scholar JPA kena tarik ke :-P

MiztER MURTphalanx! said...

Macam mne kalo dlm cube untuk menerangkan ISLAM 'bukan terrorist' die masih memasukkan ISLAM itu LIBERAL...

HahA,sekadar lontaran fikrah untuk fikirkan bersama..

alief_kaizer said...

isha- psal eropah tu sy x brape sure la..tp klau perkembangan semasa , ada negara2 eropah sudah mula merangka draf dan meluluskan undg2 pngharaman hijab atau purdah , sy rse benda ini jd petunjuk awal yg mereka nk menntang islam secara perlahan-lahan...

hrap benda ini ada pembelaan~

alief_kaizer said...

murt, terima kasih atas persoalan ,
mesti dh tgk cerita my name is khan...

betul , aku pun musykil dlm sesetgh perkara dlm filem ni ,contoh perkahwinan berlainan agama...
boleh ke x?

hanya mengambil yg baik dr bait2 cerita ini...

ravishingpeacock said...

sedih cite nie huhu

sŃazžy BiZáŔя3™ said...

alip ~ waa... thanx 4 da link... insya-Allah klu ade rezeki ak tgk cite nh ~

snazzybizarre"