Tuesday, June 29, 2010

SELonGkAR : bloGwalkinG..

salam jihad.

semangat membara hari ini, sebab nak mulakan satu misi penulisan yang dah lama terkubur di hati. sebagaimana post yang lepas ,Selongkar = jelajah sesuatu untuk mencari iktibar dan intipati di sebalik sesuatu. wah wah .. mcm nak buat broadcasting siri ini.

episod pertama ni , tetiba terfikir dan wat tajuk ni , sebab waktu cuti memang dihabiskan utk ' selongkar' blog-blog yang wujud kt alam maya ini. melihat setiap lembaran yang manusia tulis ini , ada yang meluahkan isi hati , menyampaikan fikrah , menghamburkan emosi/ketidakpuasan hati ( ada ke vocab ni) dan ada juga yang menjadi medium untuk bermuamalah dan isu semasa.

jom jalan-jalan dan usha dunia maya yang insan-insan ini coret , kebanyakan blog ini adalah yang saya ikut perkembangannya , dan tidak kurang juga yang menjadi inspirasi untuk turut menulis blog ini. ( tekan gambar utk ke blog tersebut)


blog paling mantap la bg ana , bro yang blaja biotech kt england ni , rajin update blog dan penuh informasi, x hairan la follower dah cecah beribu.


top blog..sastera habislah.. puitis bahasanya, pemilik yang diggelar fynn jamal ini, gemar mengekspresikan kehidupannya dengan puisinya , tapi otak mcm ana ni 1 benda pun x pham..


respect pemilik blog ini , gerangannya faisal tehrani , klau x kenal lagi x tau la , penulis novel yang top kat malaysia , karyanya memang mantap2.. x caya bacalah.



sape x kenal lagi dgn nama ustaz hasrizal , pemilik saifulislam.com , artikel yang ditulis memang berunsur islamik dan dakwah untuk semua.


1 lagi blog yang menjadi pilihan saya , penulis yang berada di u. of tanta ,mesir ini menjadikan penulisannya untuk dakwah dan peringatan.


blog ustazah PSI saya , selalu ikut blog ni sbb selalu update dan x lekang juga nasihat kpd anak-anak murid mcm ana.

-----------------------------------------------------------------------------

::rakan blog yang rajin dan tidak pernah gersang dgn fikrahnya::


blog sahabat yang ada saja idea yg nak selalu diutarakan..



blog bicara mujahid milik shbat sebelah katil dulu, murtadha




blog amir batch yang ku respect , tapi skrg sudah tidak update , akan saya tggu..
.


cinta si penggali kebenaran , blog ni baru lagi tapi isi mantap, adminnya ialah 2 org shbt yg menuntut di DQ , seorg bks k. umum dan seorg lagi ada ciri2 pncramah hebat..



seorg lagi shbt , rajin sungguh update blog , ' a whisper' ..sbb dh msuk U ni , jrg dah..



mamat IT yang up to date ttg teknologi semasa. selalu mnx tlong dia. hehe



simfonimenari , blog shbt ana sorg ni yg x prasan bhw tahap bahasanya mcm sastera , tapi baru buat blog..baru 2 entri , mgkin sbb bz study kt UM..

--------------------------------------------------------------------------------------

::mereka ni sahabat blog yang saya kenal melalui tulisan mereka::


penaku menari , entrinya penuh dgn nasihat , ada sgkut paut dgn batch phalanx,
skrg ni kurg aktif , sbb skrg tgh prep medic ke mesir , x tau la nnti dia nk update..huhu




good listener , dan good writer as well , dahsyat jugak insan ni menulis , pemilik blog ni dan blog penaku menari tagteam , x hairan lahkan.



syamujahidah , gerangan blog ni , skrg penuntut UIA , suka memberi nasihat dan muasabah diri , kdg2 terkesan di hati yg membaca..



blog seorg akak yg skrg di jordan, suka baca entrinya..'beyond' the other's thinking..

terakhir singgah la blog batch , turut mnjadi writer , tapi dh lama tiada pendtg.

--------------------------------------------------------------------------------
haha, inilah blogwalkingku , tapi sebenarnya bnyak lagi blog yang selalu singgah , tapi x sempat nak tulis.

persoalan

sudah sedia tahu blog itu ditulis utk berkongsi , tapi bagaimana perkongsiannya?

dan ke mana hala tuju blog yang dicoret itu , adakah terus-terusan mencurah perasaan yang jiwang dan beremosi , atau memanfaatkan seseorang?

outcome
' niat x membenarkan cara '

mungkin ada orang fikir , asal semua genre blog yang selalu baca sama saja? memang kalau diberi pilihan , sama ada kita pembaca blog baik penulisnya , menyampaikan fikrah adalah lebih baik dan utama. fikir balik la kan , as a reader , apa kita dpt kalau kita habiskan membaca blog yg x mndtgkan sesuatu utk kita balik? takut2 nnti dosa balik yang kita dapat.. dh la masa byak terbuang..

trpulanglah kpd penulis blog untuk memilih genre penulisannya dan yang penting kita ada guideline dia , dan kalau kita pengang ,insyaALLAH kita x kan lari dari landasan yang betul.
kalamullah dan sunahnya..

harap blog ini turut mgalir dalam stream yang betul .

ok , sudah la , cukup dlu untuk SELOngKAR 1...
wallahua'lam

2 comments:

Norashikin Abdullah said...

masyaallah alief
ini mmg sebetul2nya blogwalking..
terima ksih kerana menyellitkn blog ekin yg x spatutnya diselit..
blog alief pun apa kurangnya'
ekin suka baca penulisan alief..
teruskn menulis..nnt rjin2 update juga

simfoniku said...

subhanallah..bru ku perasan..alif2..sungguh interpretasi mu terhadap ku tinggi..simfoi cbe menggali suatu simfoni berlagu syahdu utk memuhasabah diri yg kian hina di mata murabbi...=(

Tuesday, June 29, 2010

SELonGkAR : bloGwalkinG..

salam jihad.

semangat membara hari ini, sebab nak mulakan satu misi penulisan yang dah lama terkubur di hati. sebagaimana post yang lepas ,Selongkar = jelajah sesuatu untuk mencari iktibar dan intipati di sebalik sesuatu. wah wah .. mcm nak buat broadcasting siri ini.

episod pertama ni , tetiba terfikir dan wat tajuk ni , sebab waktu cuti memang dihabiskan utk ' selongkar' blog-blog yang wujud kt alam maya ini. melihat setiap lembaran yang manusia tulis ini , ada yang meluahkan isi hati , menyampaikan fikrah , menghamburkan emosi/ketidakpuasan hati ( ada ke vocab ni) dan ada juga yang menjadi medium untuk bermuamalah dan isu semasa.

jom jalan-jalan dan usha dunia maya yang insan-insan ini coret , kebanyakan blog ini adalah yang saya ikut perkembangannya , dan tidak kurang juga yang menjadi inspirasi untuk turut menulis blog ini. ( tekan gambar utk ke blog tersebut)


blog paling mantap la bg ana , bro yang blaja biotech kt england ni , rajin update blog dan penuh informasi, x hairan la follower dah cecah beribu.


top blog..sastera habislah.. puitis bahasanya, pemilik yang diggelar fynn jamal ini, gemar mengekspresikan kehidupannya dengan puisinya , tapi otak mcm ana ni 1 benda pun x pham..


respect pemilik blog ini , gerangannya faisal tehrani , klau x kenal lagi x tau la , penulis novel yang top kat malaysia , karyanya memang mantap2.. x caya bacalah.



sape x kenal lagi dgn nama ustaz hasrizal , pemilik saifulislam.com , artikel yang ditulis memang berunsur islamik dan dakwah untuk semua.


1 lagi blog yang menjadi pilihan saya , penulis yang berada di u. of tanta ,mesir ini menjadikan penulisannya untuk dakwah dan peringatan.


blog ustazah PSI saya , selalu ikut blog ni sbb selalu update dan x lekang juga nasihat kpd anak-anak murid mcm ana.

-----------------------------------------------------------------------------

::rakan blog yang rajin dan tidak pernah gersang dgn fikrahnya::


blog sahabat yang ada saja idea yg nak selalu diutarakan..



blog bicara mujahid milik shbat sebelah katil dulu, murtadha




blog amir batch yang ku respect , tapi skrg sudah tidak update , akan saya tggu..
.


cinta si penggali kebenaran , blog ni baru lagi tapi isi mantap, adminnya ialah 2 org shbt yg menuntut di DQ , seorg bks k. umum dan seorg lagi ada ciri2 pncramah hebat..



seorg lagi shbt , rajin sungguh update blog , ' a whisper' ..sbb dh msuk U ni , jrg dah..



mamat IT yang up to date ttg teknologi semasa. selalu mnx tlong dia. hehe



simfonimenari , blog shbt ana sorg ni yg x prasan bhw tahap bahasanya mcm sastera , tapi baru buat blog..baru 2 entri , mgkin sbb bz study kt UM..

--------------------------------------------------------------------------------------

::mereka ni sahabat blog yang saya kenal melalui tulisan mereka::


penaku menari , entrinya penuh dgn nasihat , ada sgkut paut dgn batch phalanx,
skrg ni kurg aktif , sbb skrg tgh prep medic ke mesir , x tau la nnti dia nk update..huhu




good listener , dan good writer as well , dahsyat jugak insan ni menulis , pemilik blog ni dan blog penaku menari tagteam , x hairan lahkan.



syamujahidah , gerangan blog ni , skrg penuntut UIA , suka memberi nasihat dan muasabah diri , kdg2 terkesan di hati yg membaca..



blog seorg akak yg skrg di jordan, suka baca entrinya..'beyond' the other's thinking..

terakhir singgah la blog batch , turut mnjadi writer , tapi dh lama tiada pendtg.

--------------------------------------------------------------------------------
haha, inilah blogwalkingku , tapi sebenarnya bnyak lagi blog yang selalu singgah , tapi x sempat nak tulis.

persoalan

sudah sedia tahu blog itu ditulis utk berkongsi , tapi bagaimana perkongsiannya?

dan ke mana hala tuju blog yang dicoret itu , adakah terus-terusan mencurah perasaan yang jiwang dan beremosi , atau memanfaatkan seseorang?

outcome
' niat x membenarkan cara '

mungkin ada orang fikir , asal semua genre blog yang selalu baca sama saja? memang kalau diberi pilihan , sama ada kita pembaca blog baik penulisnya , menyampaikan fikrah adalah lebih baik dan utama. fikir balik la kan , as a reader , apa kita dpt kalau kita habiskan membaca blog yg x mndtgkan sesuatu utk kita balik? takut2 nnti dosa balik yang kita dapat.. dh la masa byak terbuang..

trpulanglah kpd penulis blog untuk memilih genre penulisannya dan yang penting kita ada guideline dia , dan kalau kita pengang ,insyaALLAH kita x kan lari dari landasan yang betul.
kalamullah dan sunahnya..

harap blog ini turut mgalir dalam stream yang betul .

ok , sudah la , cukup dlu untuk SELOngKAR 1...
wallahua'lam

2 comments:

Norashikin Abdullah said...

masyaallah alief
ini mmg sebetul2nya blogwalking..
terima ksih kerana menyellitkn blog ekin yg x spatutnya diselit..
blog alief pun apa kurangnya'
ekin suka baca penulisan alief..
teruskn menulis..nnt rjin2 update juga

simfoniku said...

subhanallah..bru ku perasan..alif2..sungguh interpretasi mu terhadap ku tinggi..simfoi cbe menggali suatu simfoni berlagu syahdu utk memuhasabah diri yg kian hina di mata murabbi...=(